
Pierogi z farszem cebulowo-makowym pn. "Lepiuchy bodzanowskie" zostały oficjalnym produktem tradycyjnym Bodzanowa. W dniu 17 maja 2019 r. "Lepiuchy bodzanowskie" zostały wpisane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na listę produktów tradycyjnych w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. mazowieckim.
Stowarzyszenie Społeczno-Kulturalne Sokół w Bodzanowie dzięki współpracy w 2018 r. z grupą nieformalną "Pierożanki" realizowało projekt w programie Działaj Lokalnie pod nazwą „Lepiuchy bodzanowskie”, który dotyczył odkrywania historii i promocji pierogów.
Działania projektowe zakończyły się sukcesem i wpisały się na stałe w historię kulinarną Gminy Bodzanów.
Oprócz zachowanego dziedzictwa kulinarnego Bodzanowa nastąpił również rozwój osobisty i zawodowy kobiet, które tworzyły grupę nieformalną. Uczestniczki po zakończeniu realizacji projektu utworzyły Firmę PIEROŻEK oraz Koło Gospodyń Wiejskich Bodzanowskie Pierożanki.
W dniu 9 czerwca 2019 r. podczas Jarmarku Norbertańskiego w Bodzanowie, pierogi cebulowo-makowe miały swój debiut i zostały oficjalnie promowane jako produkt tradycyjny przez Stowarzyszenie Społeczno-Kulturalne Sokół w Bodzanowie w ramach projektu „Apetyt na tradycję”. Zadanie zostało dofinansowane przez Powiat Płocki.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie