
Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Orszymowo i Okolic przystąpiło do warsztatów kulinarnych w ramach projektu OD PRZEDSZKOLA DO RESTAURATORA finansowanego z programu "Działaj Lokalnie” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Fundację Fundusz Lokalny Ziemi Płockiej „Młodzi Razem” we współpracy ze Starostwem Powiatowym w Płocku, Akademią Rozwoju Filantropii w Polsce.
Pomysł zorganizowania warsztatów kulinarnych powstał z inicjatywy p. Natalii Lipińskiej- nauczyciela NSP w Orszymowie. Projekt skierowany był zarówno do dzieci od 3 do 8 lat oraz rodziców, dziadków i lokalnej społeczności. Została nawiązana współpraca z restauracją „Gościniec Legenda” w Wyszogrodzie, Zespołem Szkół im. J. Śniadeckiego w Wyszogrodzie oraz młynem w Wilkanowie.
Głównymi założeniami projektu było promowanie zdrowego odżywiania i kształtowanie odpowiednich nawyków żywieniowych. Uzmysłowienie dzieciom korzyści płynących z racjonalnego żywienia, skomponowanie jadłospisu zgodnie z zasadami piramidy żywieniowej dla dzieci i młodzieży. Poznanie zasad savoir-vivru i zastosowanie ich w praktyce.
Projekt polegał na zorganizowaniu zajęć kulinarnych oraz wyjazdów edukacyjnych. Uczestnicy przygotowywali smakołyki owocowo-warzywne(koktajle, sałatki, soki), piekli ciasta (marchewkowe, muffinki). Wzięli udział w spotkaniu z dietetykiem panią Anną Dąbrowską, która zapoznała ich z zasadami właściwego odżywiania się oraz przygotowali wspólnie pierogi w profesjonalnej pracowni gastronomicznej w Zespole Szkół im. J. Śniadeckiego w Wyszogrodzie. Pod okiem profesjonalnego kucharza w restauracji „Gościniec Legenda” mali kucharze własnoręcznie upiekli pizzę. Dzięki uprzejmości właściciela młyna w Wilkanowie p. Wiesława i Krzysztofa Gruszczyńskich, uczestnicy projektu mieli możliwość poznania procesu powstania mąki, z której wypiekli chleb.
W Niepublicznej Szkole Podstawowej im. Marszałka Józefa Piłsudskiego został zorganizowany „Dzień Ziemniaka”, podczas którego p. Halina Nowacka odczytała dzieciom legendy związane z ziemniakami. Każdy mógł skosztować różnorodnych dań z ziemniaków przygotowanych przez rodziców oraz lokalną społeczność. Zajęcia były promowane podczas Dni Gminy Mała Wieś, na których wytwory pracy dzieci i ich rodziców zostały zaprezentowane na jednym ze stoisk. Udział w projekcie wzbogacił wiedzę zarówno dzieci jak i ich rodziców na temat zdrowego żywienia.
Serdecznie dziękujemy wszystkim za szczerą i bezinteresowną pomoc w realizacji projektu.
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie