
Piekarnia to miejsce, które jest odwiedzane praktycznie przez każdego z nas. Pyszne pieczywo zawsze jest mile widziane w naszych domach. Jedną z piekarni, która zapewnia świeże, zdrowe oraz smaczne pieczywo jest piekarnia w Wyszogrodzie. Tradycyjny sposób wypiekania prosto z pieca, wysoka jakość produktów, higiena pracy, staranność, smak oraz życzliwa atmosfera to tylko kilka podstawowych komponentów, które składają się na sukces wyszogrodzkiej piekarni. Powodzenie i sukces, jakimi może pochwalić się działalność to także niewątpliwie zasługa współwłaściciela – Pana Andrzeja Kopki, który wraz ze wspierającą go małżonką - Jadwigą Kopką oraz drugim współwłaścicielem - zięciem Mariuszem Domańskim, prowadzi piekarnię od 2001 roku, czyli od dwudziestu lat. Ogromna wiedza, kompetencje, pasja, sumienność oraz zaangażowanie w wykonywane obowiązki zadecydowały o sukcesie tego przedsięwzięcia. Zakład piekarniczy w Wyszogrodzie cieszy się wielkim zainteresowaniem i jest doceniany przez klientów za sprawą wysokiej jakości produktów, które błyskawicznie znikają z półek. Warszawiacy, płocczanie, sochaczewianie czy płońszczanie to również klienci wyszogrodzkiego zakładu produkującego pieczywo, którzy dostrzegli wysoką jakość oraz smak towarów.
Pan Andrzej Kopka zwrócił uwagę na podłoże historyczne swojej działalności. Budynek zakładu składa się z dwóch części. Pierwsza z nich to, tzw. stara część pożydowska, natomiast druga została dobudowana po wojnie przez GS. Pan Andrzej wskazał także jeden z czynników, dzięki któremu jego przedsięwzięcie cieszy się widocznym zainteresowaniem: „Zdecydowanie w obecnych czasach panuje trend na zdrową żywność. Ludzie zaczynają wracać do zdrowej żywności i szukają jej w różnych miejscach. Nasza piekarnia jest właśnie takim miejscem. Stawiamy jakość na pierwszym miejscu.”
Pan Kopka jest również zaangażowany w pomoc dla okolicznych szkół, sklepików czy Domu Opieki Społecznej, do których dostarcza swoje produkty. Zaznaczył, że największą popularnością cieszą się tradycyjne bułki oraz typowo żytnie chleby. Swój zawód uważa za pasję, choć nie ukrywa, że prowadzenie tego typu działalności nie należy do najłatwiejszych: „Prowadzenie piekarni to wymagające zadanie. Sam zawód jest ciężki. Bardzo wiele zakładów piekarniczych zamyka się, ponieważ właściciele odchodzą na emerytury i nie mają zastępców. Próżno szukać obecnie szkół, które umożliwiają kształcenie przyszłych piekarzy. Niewątpliwie prowadzenie takiej piekarni wymaga dużej ilości pracy, czasu i poświęcenia. Jest również dużo pracy papierkowej i wymogów sanepidu” – kwituje Pan Andrzej.
Współwłaściciel świetnie prosperującej wyszogrodzkiej piekarni przyszłość tego typu zakładów widzi w niezbyt kolorowych barwach. Spowodowane jest to powstawaniem wielkich zakładów, które ukierunkowane są na masową produkcję i posiadają nowoczesne urządzenia mechaniczne: „Mam jednak głęboką nadzieję, że jakość i smak produktów, mimo wszystko będą przyciągały nabywców, przynajmniej jak do tej pory” – dodaje Pan Andrzej Kopka. Największy ruch w piekarni następuje w piątki i niedziele, ale w pozostałe dni tygodnia kupujących jest także sporo. Piekarnia w Wyszogrodzie czynna jest codziennie – z wyjątkiem sobót. Pieczywo jest już w sprzedaży od godziny szesnastej. Niewątpliwie czynnikiem, który trzeba docenić są również przystępne ceny pieczywa.
Wyszogrodzki zakład piekarniczy za swój rozwój i działanie został kilkukrotnie nagrodzony Nagrodą Orły Piekarnictwa. Są to z pewnością zasłużone wyróżnienia. Pozostaje nam tylko życzyć właścicielom i wszystkim pracownikom piekarni dużo siły i motywacji oraz wielu sukcesów w kolejnych latach.
Autor: Bartosz Smółka
Zdjęcia: Wiktoria Sobocińska
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie