Reklama

Przez żołądek do serca… mieszkańców Małej Wsi

Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich „Malwa” od czerwca realizuje projekt „Przez żołądek do serca – warsztaty kulinarne w gminie Mała Wieś”. Projekt dofinansowany jest ze środków Programu „Działaj Lokalnie” Polsko - Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce, Levi Strauss Poland oraz Ośrodek Działaj Lokalnie Fundacji Fundusz Lokalny Ziemi Płockiej „Młodzi Razem”. Projekt dofinansowany ze środków Programu Działaj Lokalnie Polsko - Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce, Levi Strauss Poland oraz Ośrodek Działaj Lokalnie Fundacji Fundusz Lokalny Ziemi Płockiej Młodzi Razem.

Projekt polega na zorganizowaniu cyklu spotkań w formie warsztatów dla mieszkańców Małej Wsi. W budżecie projektu zaplanowano również kupienie dużego namiotu plenerowego do wykorzystania przy organizowanych warsztatach. Każde ze spotkań kierowane jest do innej grupy społecznej.

Pierwsze warsztaty kulinarne odbyły się 26 maja z okazji Dnia Matki na terenie rekreacyjnym Gminnego Centrum Kultury MultiOsada. W nowo zakupionym namiocie pojawiło się pięć stolików, a na każdym jakaś ciekawa propozycja dotycząca bądź dekorowania stołu, bądź przyrządzania potraw. Odbyły się również zajęcia uczące składania serwetek. Na warsztatach można było nie tylko przygotować szaszłyki owocowe, babeczki na słodko lub pikantnie i je skonsumować, ale także usłyszeć porady dotyczące zachowania się przy restauracyjnym stole. Kolejne stoliki oferowały piętrowe kanapki przekładane nowalijkami i pastami serowymi, zawijane tortille oraz zapiekane tosty. W rogach namiotu stały dwa stoliki: jeden z prezentacją zastawy stołowej, drugi –„języka sztućców” , który pokazywał, jaki sygnał wysyłamy kelnerowi, układając w określony sposób nóż i widelec (Przerwa w jedzeniu, Proszę dokładkę).

Ważnym punktem programu było ogłoszenie wyników konkursu plastycznego „Wiem, co jem” promującego projekt. Uczestników ucieszyło to, że wszyscy okazali się zwycięzcami.

Kolejne warsztaty kulinarne odbyły się z okazji Dnia Dziecka 1 czerwca 2015 roku w małowieskim Przedszkolu. W biało-zielonym namiocie Malw rozstawionym przy budynku Przedszkola zgromadziły się nie tylko przedszkolaki, ale i młodsze dzieci przyprowadzone przez mamy i babcie. Przed taką publicznością wystąpił zespół Ukudemia ze Szkoły Podstawowej w Małej Wsi z piosenkami harcerskimi i dziecięcymi. A następnie wszyscy razem raczyli się smakołykami. Menu było imponujące: szaszłyki owocowe, koziołki z parówek, chrupiące tosty, babeczki na słodko, lodowy koktajl truskawkowy, kompot owocowy. Znakomite na upał. Dzieci z pomocą pań robiły kanapki, nakładając składniki i komponowały przekąski. Niewątpliwą atrakcją warsztatów był pokaz carvingu, czyli owocowo-warzywnych wycinanek. w którym odbyło się drugie spotkanie projektu "Przez żołądek do serca - warsztaty kulinarne w gminie Mała Wieś", realizowanego przez Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich Malwa. Tym razem uczestnikami warsztatów były przedszkolaki oraz młodsze dzieci przyprowadzone przez mamy i babcie. Przed taką publicznością, w cieniu drzew wystąpił zespół Ukudemia wykonując piosenki harcerskie i dziecięce. A następnie wszyscy razem raczyli się smakołykami. Menu było imponujące: szaszłyki owocowe, koziołki z parówek, chrupiące tosty, babeczki na słodko, koktajl truskawkowy i kompocik owocowy, znakomite na upał. Dzieci z pomocą Pań nakładały składniki (nieraz się nie udało - ale to nic) i komponowały przekąski. Niewątpliwą atrakcją warsztatów był pokaz carvingu. Przepiękne wzory wycinała Andżelika Gołębiowska, która jest mistrzynią tej sztuki. Te owocowo-warzywne wycinanki zachwycały dzieci, a niektóre z nich mogły spróbować swoich sił. Dziękujemy wszystkim i do zobaczenia na następnym Spotkaniu.
Projekt dofinansowany ze środków Programu Działaj Lokalnie Polsko - Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce, Levi Strauss Poland oraz Ośrodek Działaj Lokalnie Fundacji Fundusz Lokalny Ziemi Płockiej Młodzi Razem.w którym odbyło się drugie spotkanie projektu "Przez żołądek do serca - warsztaty kulinarne w gminie Mała Wieś", realizowanego przez Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich Malwa. Tym razem uczestnikami warsztatów były przedszkolaki oraz młodsze dzieci przyprowadzone przez mamy i babcie. Przed taką publicznością, w cieniu drzew wystąpił zespół Ukudemia wykonując piosenki harcerskie i dziecięce. A następnie wszyscy razem raczyli się smakołykami. Menu było imponujące: szaszłyki owocowe, koziołki z parówek, chrupiące tosty, babeczki na słodko, koktajl truskawkowy i kompocik owocowy, znakomite na upał. Dzieci z pomocą Pań nakładały składniki (nieraz się nie udało - ale to nic) i komponowały przekąski. Niewątpliwą atrakcją warsztatów był pokaz carvingu. Przepiękne wzory wycinała Andżelika Gołębiowska, która jest mistrzynią tej sztuki. Te owocowo-warzywne wycinanki zachwycały dzieci, a niektóre z nich mogły spróbować swoich sił. Dziękujemy wszystkim i do zobaczenia na następnym Spotkaniu.
Projekt dofinansowany ze środków Programu Działaj Lokalnie Polsko - Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce, Levi Strauss Poland oraz Ośrodek Działaj Lokalnie Fundacji Fundusz Lokalny Ziemi Płockiej Młodzi Razem.

Kolejne warsztaty odbyły się 12 czerwca w Gimnazjum im. Anny Nakwaskiej w Małej Wsi i połączone były z uroczystością poświęconą rodzinie Korwin-Szymanowskich, a w szczególności jej przedstawicielce Jadwidze Korwin-Szymanowskiej - żonie Bolesława Nakwaskiego, wnuka patronki Gimnazjum. Jednym z punktów programu były warsztaty kulinarne dla dzieci i ich rodziców. Przygotowano potrawy na stół szwedzki, które potem wspólnie z gośćmi gimnazjalnej uroczystości skonsumowano.

Kolejny raz spotkaliśmy się 13 sierpnia. Członkinie SKW Malwa zaprosiły emerytów i rencistów przed Dom Seniora do swojego plenerowego namiotu. Warsztaty zaczęły się zajęciami z dietetykiem, który promował kuchnię light i potrawy lekkostrawne. Rozstrzygnięty został także konkurs kulinarny dla seniorów „Naleśniki na 100 sposobów”. Oczywiście wszyscy stanęli na podium i otrzymali nagrody. Następnie odbył się pokaz i konsumpcja potraw. Na szczęście wszystkim wszystko smakowało, mimo, że zdrowo i lekko.

Na ostatnie spotkanie we wrześniu zapraszamy gospodynie domowe.

Celem realizowanego projektu jest integracja lokalnej społeczności i pobudzenie jej do działania. Wszak wspólne biesiadowanie to nasz polski zwyczaj, a gościnność - narodowa cecha. Tak więc przydatne będą i przepisy kulinarne, i wskazówki dotyczące podejmowania gości. Choć członkinie SKW Malwa dały się już poznać jako dobre kucharki i organizatorki (przygotowywały dania na konkursy kulinarne, stoiska, wiejski stół), to jednak po raz pierwszy mają okazję zorganizowania czegoś cyklicznego dla mieszkańców gminy. A sądząc po zainteresowaniu warsztatami niewątpliwie nastąpiła integracja mieszkańców, która mamy nadzieję wzmocni solidarność lokalnej społeczności .

Tekst: Izabela Jeznach

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo e-Wyszogrod.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do